Boeken

Necker van Naem heeft meerdere boeken gepubliceerd. Boeken die niet kunnen ontbreken in de boekenkast van beginnende raadsleden, gelouterde politici en geïnteresseerden in de lokale politiek. Onze boeken zijn te bestellen via bol.com. Neem bij bestellingen van grotere omvang contact op via boeken@necker.nl. Hieronder treft u een overzicht.

Ik raadslid jpgIk Raadslid

Ik Raadslid biedt u een handig overzicht van belangrijke zaken waar u als raadslid mee te maken gaat krijgen. Ook gaan wij in op de bijbehorende wet- en regelgeving, ontwikkelingen, discussies en gebruiken. We bieden u daarnaast tips, trucs en voorbeelden uit andere gemeenten. Die sluiten niet altijd naadloos aan op uw situatie, maar inspireren u om de vertaling naar uw eigen gemeente te maken.

De papieren versie van Ik Raadslid heeft vier jaar geleden al veel raadsleden op weg geholpen. In maart 2014 hebben wij een herziene en geactualiseerde versie uitgebracht, die zowel digitaal als in papieren versie beschikbaar is. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van social media en burgerparticipatie worden nu uitgebreid beschreven in Ik Raadslid. Prijs: €25,- (excl. 6% btw).

Hoe en Wat jpgHoe en wat voor het raadslid

Het werk van een raadslid is ontzettend boeiend, maar voor veel raadsleden vaak ook heel teleurstellend. Jan Dirk Pruim, raadsgriffier in Almere, heeft hier ruime ervaring mee. Hij beseft hoe belangrijk het raadswerk is, zeker op dit moment. Want krijgt de herontdekking van de lokale democratie nog een kans, of houdt lekenbestuur op lokaal niveau de komende jaren op te bestaan?

In het boek presenteert Jan Dirk Pruim pittige stellingen en hij geeft een duidelijke visie op de toekomst van het lokaal bestuur. Daarnaast biedt hij het (nieuwe) raadslid op een onderhoudende manier handvatten aan, in een fraai boek met inspirerende illustraties.  Prijs: €25,- (excl. 6% btw).

De Lokale Rekenkamer jpgDe Lokale Rekenkamer

De lokale rekenkamer is de afgelopen vijf jaar een begrip geworden. Verplicht instrument sinds 1 januari 2006 voor gemeenten, al een jaar eerder voor provincies. Van de vele ontwikkelingen en discussies die sinds 2006 over het functioneren van de rekenkamer hebben plaatsgevonden, is er één zeer dominant gebleken: de discussie over de waarde van onafhankelijkheid enerzijds en relevantie of meerwaarde anderzijds.  Prijs: €22,50 (excl. 6% btw).

 

52 x gemeenteraad jpg52 X gemeenteraad

52 korte hoofdstukken met de kernpunten voor de Gemeenteraad. Een praktisch naslagwerk geschreven door adviseurs die jarenlang ervaring hebben met gemeenteraden en griffies. Deze hoofdstukken zijn een selectie en aanscherping van het handboek Ik Raadslid, wat ook is uitgegeven door Necker van Naem. Voor meer informatie verwijzen we naar dat boek.

Het is het begin van een reeks. In voorbereiding zijn boekjes over: Lokale Rekenkamer, Gemeentefinanciën, Vertrouwenscommissie, Integriteit en Raadsonderzoek.  Prijs: €7,50 (excl. 6% btw).

43 X Lokale43x Lokale Rekenkamer Rekenkamer

43 korte hoofdstukken met de kernpunten voor de Rekenkamer. Een praktisch naslagwerk geschreven door adviseurs die jarenlang ervaring hebben met rekenkameronderzoeken. Deze hoofdstukken zijn een selectie en aanscherping van het handboek De Lokale Rekenkamer, wat ook is uitgegeven door Necker van Naem. Voor meer informatie verwijzen we naar dat boek.

Het is het tweede boek van een reeks. In voorbereiding zijn boekjes over:  Gemeentefinanciën, Vertrouwenscommissie, Integriteit en Raadsonderzoek.  Prijs: €7,50 (excl. 6% btw).