Gekozen en dan

Gekozen en dan

Je bent gekozen om de komende vier jaar als raadslid te gaan werken. De dag na de verkiezingen begint het: de benoeming accepteren, uittreksel regelen, vermelding van nevenfuncties, uitzoeken welke er onder vallen. Je maakt de eerste afspraken met de fractie, krijgt een inwerkprogramma en met een beetje geluk ook al tassen met stukken. Je bereidt je voor op de eerste raadsvergadering. Doe ik de eed of de belofte? Hoe doe ik dat? Met de vinger omhoog, in v-vorm, met het hand op het hart, hoe gaat dat in mijn gemeente, wat is de gewoonte van de voorzitter? Handig om te weten. Je zal niet het eerste raadslid zijn dat zich vergist en het op het moment suprême niet meer weet. Voorbereiden moet: zelfs de president van de VS liet zich opnieuw beëdigen. Bereid het thuisfront alvast wat verder voor op wat komen gaat. Velen moeten ook op hun werk het nodige regelen. De valkuilen stapelen zich de eerste weken op. Voordat je het weet ben je het raadswerk aan het consumeren en voed je het niet zelf.

 

ZUIGRACHT BESTUUR EN BUREAUCRATIE

Dit lijkt wel een negatief hoofdstuk te zijn, maar dat is het niet. Het is een doorlopende vraag om je als nieuw raadslid bewust te zijn van de dingen die gebeuren. Want als je dat niet bent, loop je zomaar het risico dat je als gekozen burger in het domein van bestuur en bureaucratie wordt getrokken. Niet met een vooropgezette bedoeling, maar gewoon omdat het werkproces een enorme zuigkracht naar die kant heeft. Voor effectief raadswerk is het behoud van positie heelbelangrijk. Besef: je positie is een belangrijk adagium. Je bent en blijft burger. Maar je bent gekozen, wat betekent dat je een andere verantwoordelijkheid hebt dan die van ‘gewoon burger’. Sommige raadsleden denken dat gekozen zijn betekent op dezelfde manier doorgaan. Ze realiseren zich niet dat ze vertegenwoordiger zijn geworden. Ze vergeten echter dat een gezonde distantie nodig is ten opzichte van burgers, net als dat een goede distantie ten opzichte van het bestuur en de bureaucratie nodig is.

Gekozen zijn betekent ook dat je niet overloopt naar het bestuur. Gekozen zijn betekent dat je de taal van de straat vertaalt naar de taal van de politiek. En dat is niet dezelfde taal. Dat betekent dat een raadslid het gevoel uit de buik, via hoofd en mond in de politieke arena brengt, en uiteindelijk besluiten neemt. Raadsleden zijn gekozen om vervolgens zelf te kiezen. In de raadsvergadering worden de uiteindelijke besluiten genomen.

Gekozen zijn betekent doorlopend zoeken naar evenwicht. Dat woord zul je vele malen tegenkomen: evenwicht tussen burger en bestuur. Evenwicht tussen de goede zaken lezen en niet alles lezen. Evenwicht in tussen de burgers staan, maar niet van de burgers zijn. Evenwicht tussen vergaderen en niet vergaderen. Evenwicht tussen luisteren en spreken. Evenwicht tussen werk en raadswerk. Evenwicht tussen algemeen belang en belang van groepen en individuen.  Evenwicht tussen minderheid en meerderheid. En dat in een systeem waarbij de meerderheid beslist met respect voor de minderheid.

Plaats een reactie

Reageren kan door je naam en e-mailadres in te vullen