Hoeveel raadsleden hebben een fulltime baan?

Ruim de helft (53,3%) van de raadsleden is teruggekeerd in de gemeenteraad. Daarvan zijn de meeste raadsleden in het jaar 2010 in de gemeenteraad terecht gekomen (32,7%).  Het raadslidmaatschap is en blijft een nevenfunctie, maar wel één die veel tijd kost. Een kwart van de raadsleden heeft een onbetaalde (6,3%) of geen baan (18,2%) naast het raadslidmaatschap. De meeste raadsleden hebben een betaalde baan in dienstverband (53,1%) en 22,4% van de raadsleden is zelfstandige/ ondernemer, waarvan ruim de helft (51,9%) fulltime werkt.  Met name in kleinere gemeenten lijkt het goed mogelijk om het raadslidmaatschap te combineren met een fulltime baan.  In grotere gemeenten is dit moeilijker. Vaak is er sprake van meer en omvangrijkere dossiers. In grote gemeenten kiezen raadsleden er daarom vaak voor parttime te gaan werken en bijvoorbeeld één dag in de week te reserveren voor het raadslidmaatschap. In grote gemeenten is dit ook eerder mogelijk, omdat de vergoeding hoger is dan in een kleinere gemeente.

Het online onderzoek van Gemeenteraad.nl werd gehouden in april 2014. Vijfhonderdzesendertig (536) respondenten deden mee aan het onderzoek. Meer weten over het onderzoek? Mail ons op info@gemeenteraad.nl.