Vier social media tips voor raadsleden

De opkomst van sociale media hebben de afgelopen jaren een vlucht gemaakt. Dit blijkt ook uit het onderzoek  ‘een start in de nieuwe raadsperiode’ dat Gemeenteraad.nl heeft gehouden onder raadsleden in Nederland. Driekwart van de raadsleden hebben gebruik gemaakt van sociale media tijdens de verkiezingscampagne. Facebook (75,7%) en Twitter (72,2%) zijn de populairste sociale media- platformen die de raadsleden in aanloop naar de verkiezingen hebben gebruikt. In de voorliggende raadsperiode zijn de raadsleden van plan om het meeste gebruik te maken van Twitter (72,8%) en van Facebook (69%).

LinkedIn (29,9%) en YouTube (10,4%) worden het minst gebruikt. Terwijl deze kanalen ook erg belangrijk zijn om mensen te bereiken en te betrekken bij maatschappelijke issues, alleen worden deze onder raadsleden als minder populair ervaren. De reden hiervoor kan zijn dat YouTube alleen gebruik maakt van bewegende beelden en dat het veel tijd kost om dit te maken. LinkedIn is een professioneel netwerk, waardoor raadsleden misschien kunnen denken dat zij daar niet de burger mee bereiken. LinkedIn is veel meer dan alleen openbare cv-site en zij hebben de afgelopen twee jaar flink gesleuteld aan het platform. Door deze toegenomen activiteit heeft LinkedIn inmiddels zo’n 4,6 miljoen Nederlandse bezoekers per maand en beschikken 4,5 miljoen Nederlands over een LinkedIn account, volgens Danny Oosterveer.

Trends
De trends in het sociale media landschap laten zien dat Twitter populairder onder jongeren is dan Facebook, concludeert Piper Jaffray.  Mark de Bruin  geeft aan dat Google+  het tweede sociale netwerk naast Facebook van de wereld is. Dit gaat in Nederland ook groter en groter worden is de verwachting.

Voor raadsleden dan ook het advies:

1. Verdiep je alvast in Google + en maak een account aan. Dit wordt dé sociale netwerksite in Nederland.
  2. Maak actiever gebruik van LinkedIn door lid te worden van bepaalde groepen, mee te discussiëren over bepaalde onderwerpen en interessante netwerken toe te voegen.
  3. Maak meer gebruik van YouTube. Je hoeft niet persé een filmpje te maken, maar je kan ook een grappig of interessant beeldmateriaal in je YouTube kanaal zetten en/of te delen met je volgers.
  4. En blijf vooral veel Twitteren en berichten posten op Facebook over de belevenissen als raadslid. Ga de interactie aan met burgers!

Heb je zelf tips? Twitter ze naar @GemeenteraadNL!